Met alleen steigerhout kunt u nog niet loungen

Mooi hoor al die steigerhouten meubelen in het tuincentrum, zo simpel maar nog best prijzig en u denkt bij uzelf, dat kan ik toch ook wel zelf maken? Een beetje hout, schroeven en wat gereedschap. Kan toch niet zo moeilijk zijn? Natuurlijk niet!

Voor je het weet is de bank klaar en staat ie te pronken in de tuin. Tijd om lekker te loungen… maar de kussens daar had u even niet over nagedacht…  Oeps.

Met alleen steigerhout kan je nog niet loungen

Wat is er nodig voor kussens? Stof/garen/ritsen en iemand die goed met de naaimachine is, de buurvrouw of uw (schoon)moeder misschien?
Oh ja en de vulling hoe heet het ook alweer; schuim, spons, foam, rubber, polyester nee polyether? Dit is makkelijk via internet te bestellen, op maat gemaakt en netjes thuis bezorgd.

Welke vorm en kwaliteit zou het beste in de bank passen?

Er zijn vele mogelijkheden en ik wil daar graag mee helpen. U zou zich eerst eens moeten afvragen hoe u het lekkerste in je tuinbank zou kunnen zitten. Wilt u actief zitten of lekker relaxen en hoe is dat mogelijk in de bank die daar al staat?

Een aantal mogelijkheden voor verschillende wensen;

  • Een lage zithoogte (35cm) in combinatie met een diepe zitting (80-90cm) en zachte/dikke zitkussens (15-20cm)  de beste kwaliteit hiervoor is: Koudschuim HR40-zacht dat is lekker lui onderuit loungen
  • Een standaard zithoogte (40-45cm) met gewone lekkere zitkussens Koudschuim HR-38 die niet te dik (8-10cm) zijn is comfortabel en een beetje actief zitten
  • Een standaard zithoogte (40-45cm) met zitkussens gevuld met een wat hardere kwaliteit Koudschuim HR-45 (met een dikte van 5-6cm) een korte zitting (35-40cm) is actief zitten voor als u niet in slaap wilt vallen..

Nu heb ik het alleen over de zitkussens gehad en nog niet over de rugkussens.

Welke vorm wilt u de rugkussens geven?

Wat zal comfortabel zitten/liggen/hangen? Waarschijnlijk heeft u er wel over nagedacht voordat u begon met het maken van de bank. De rugleuning bepaalt onder andere het zitcomfort.

De rugleuning kan in een hoek van 90 graden gemaakt zijn of in een comfortabelere grotere hoek, zodat u iets naar achteren leunt. Misschien heeft u een hele diepe zit gemaakt zodat u heerlijk lui kan loungen op de bank.

Het is tenslotte niet voor niks een loungebank. Ziet u zichzelf al zitten?

Lekker loungen

Wat voor soort rugkussens?

De vorm van de rugkussens is afhankelijk van de vormgeving van de bank die u gaat maken of heeft gemaakt en natuurlijk uw persoonlijke wensen. Hieronder een schets van verschillende vormen voor kussens in de loungebank.

Kussen vormen

 

Als de rugleuning van de bank onder een hoek van 90 graden staat kunt u gewone rechte kussens maken zoals bij voorbeeld A. U kunt zichzelf afvragen of dit werkelijk lekker zal zitten, ik denk van niet, je zit hier wel heel erg rechtop. Tenzij dat een persoonlijke wens is natuurlijk… dan altijd doen.

Comfortabele rugkussens

De vorm van het rugkussen in bank B is een stuk comfortabeler. Check wel even of de zitdiepte nog klopt, voor een lekker zittende bank is er toch minimaal 50-55cm nodig. De vorm van dit kussen wordt ook wel peluw genoemd.

Als u dit kussen gaat bestellen is het fijn als u  een schets bij de bestelling voegt. Dit om verwarring en teleurstellingen te voorkomen. Zie het voorbeeld hieronder.

Peluw kussen

 

Rugkussen in de vorm van een parallellogram

In een bank met een rugleuning onder een grotere hoek dan 90 graden, kan een recht kussen in worden gedaan, zoals u ziet past dat dan eigenlijk niet lekker (zie voorbeeld C).

De oplossing is om te kiezen voor een kussenvorm genaamd parallellogram (zie voorbeeld D). U zal moeten bepalen onder welke hoek de rugleuning van de bank is gemaakt, deze hoek is gelijk aan de hoek van de rugkussens.

Om deze kussens te bestellen maakt u het beste een schets met daarop de maten en het aantal graden van de hoek. Zie het voorbeeld hieronder.

parallellogram kussen

 

Een hele andere oplossing is een dun kussen tegen de rugleuning te doen met daar tegenaan losse ‘plofkussens’ van bijvoorbeeld 75x50, 60x60, met een vulling van polyether vlokken en kleinere sierkussens van bijvoorbeeld 60x60 of 40x40. Dit geeft de bank een hele speelse uitstraling.

Er kan lekker worden gevarieerd met allerlei soorten stoffen en kleuren. Laat uw fantasie maar lekker gaan….

Beste kwaliteiten voor rugkussens:

Budget: polyether SG-25 zacht (vanaf 8cm dikte)
Aanbevolen: koudschuim HR-35 (vanaf 8cm dikte)

Beste kwaliteiten voor zitkussens:

Budget: polyether SG-35 (vanaf 8cm dikte)
Aanbevolen: koudschuim HR-38 (vanaf 8cm dikte)

Voor kussens die dunner moeten zijn kunt u het beste kwaliteiten nemen die een zwaarder soortelijk gewicht (SG/HR) hebben. Het gaat er natuurlijk om dat u niet de constructie of romp van de bank in uw rug of onder uw billen voelt.

Meer informatie over de keuze van de diverse kwaliteiten is al eens besproken, kijk hier maar eens.

prijs berekenen.
Sluiten

bereken hier uwschuimrubber op maat

Placeholder

Schuimrubber