Vormen uit schuim snijden…best makkelijk
Vormen uit schuim snijden... best makkelijk

Om vormen uit schuimrubber te snijden gebruiken wij in onze fabriek de contourmachine en dat gaat dan met honderden tegelijk. De uitsneden zijn strak met mooie rechte lijnen. Voor een paar plaatjes wordt deze machine niet ingezet en zal u zelf aan de slag moeten.
Laten we beginnen.

De maat nemen van de koffer

Ik heb een bestaande koffer gepakt waar cd’s inzaten en die tover ik om in een camerakoffer. De maat nemen van de koffer: lengte, breedte en diepte van de ene zijde van de binnenkant en hetzelfde van het deksel.

Mijn koffer heeft de volgende maten aan de binnenzijde:
Afmeting van de bodem van de koffer: L 43,5x B 31x D 8cm
Afmeting van het deksel van de koffer: L 44   x B 32x D 5cm

Let op! Neem de maten niet te krap, het schuim moet iets klemmen.

opmeten van de koffer

Kwaliteit kiezen

Het beste neem u voor het interieur van de koffer antraciet verpakkingsschuim en die is te verkrijgen in een soortelijk gewicht van 25 kg per m3. Dit polyether verkleurt net als alle andere polyether soorten maar de verkleuring is minder waarneembaar.

verkleuring wit schuimrubber verkleuring antraciet schuimrubber

Wat is er nodig aan verschillende plaatjes?

In ieder geval een onder plaat waar de apparatuur op komt te liggen, een dikte van 1-2cm is voldoende om bescherming te bieden. Ik besluit voor een dikte te gaan van 2cm.

Dan is de plaat nodig waaruit de vorm van de camera gesneden moet worden (de middenplaat). Deze plaat komt op de onder plaat van 2cm te liggen, dus de dikte van deze plaat is maximaal 6cm. En als laatste de plaat in de bovenzijde van de koffer.

Bestellen

De middenplaat laat ik 2x snijden, stel dat ik een foutje maak in de indeling of het gaat mis met het snijden je weet het nooit.

Ik bestel het volgende:
1x onderplaat, afmeting       43,5x31x2cm
2x middenplaat, afmeting     43,5x31x6cm
1x bovenplaat, afmeting       44   x32x5cm

De vorm bepalen van de uitsnede van de apparatuur

Bepaal de afmeting van de uitsnede van het apparaat bijvoorbeeld de camera: leg de camera op een stuk papier en ga er met een scherp potlood langs. Nu heeft u exact de vorm.

Contouren van de camera strakke maten

Meet de afmetingen van de grootste maten en maak er een strakke vorm van op werkelijke grootte. Deze tekening uitknippen en nu kunt u bepalen waar de uitsnede van de camera in de plaat moet komen. Zo ook met de rest van de apparatuur.

vormen op schuim

Teken de indeling van de apparatuur op het schuim. Zoals hieronder te zien is heb ik links de tekening gemaakt met een dikke stift, dat is niet nodig, een Edding 400 voldoet prima.

tekening op schuim

De vorm snijden uit de middenplaat

Vormen uit schuim snijden kan op twee manieren:

  1. Met een lang en heel scherp breekmes
  2. Met een elektrisch broodmes

Ik zal beide manieren hieronder uitleggen

nodig voor snijden een breekmes of een electrisch broodmes

De vorm uitsnijden met een lang breekmes

Neem een nieuw mes zodat u zeker weet dat deze superscherp is. Verder heeft u iets nodig om langs te kunnen snijden, bijvoorbeeld een stevige liniaal.

Ik heb over mijn bureaublad een verhuisdoos gelegd zodat ik geen beschadigingen in de tafel kan maken en het is handig tijdens het snijden.

Leg de liniaal tegen de lijn en druk hem op het materiaal, zet het breekmes met de punt in het schuim net iets boven het begin van de lijn. Geef nu iets druk, nu zakt het mes vanzelf in het schuim, hou deze druk vast totdat het mes het karton raakt.

Nu de druk met het mes verplaatsen langs de liniaal, niet te snel en niets forceren het gaat bijna vanzelf.

Schuimrubber snijden met een breekmes Schuimrubber snijden met een breekmes

Als u alle lijnen heeft gehad draait u het plaatje schuim om en dan kunt u zien of u door en door gesneden hebt, het zal hier of daar nog wel iets vast kunnen zitten.

Geen probleem, met het breekmes zijn de vaste stukjes makkelijk los te snijden. Eventuele rafels aan de onderzijde kunnen met een schaar worden weg geknipt.

Schuimrubber met rafels door snijden met een breekmes

De vorm uitsnijden met een elektrisch broodmes

Met een elektrisch broodmes kunt u gemakkelijk snijden, u hoeft niet veel druk te geven om een stukje schuim te kunnen snijden. Het breekmes is nodig om een begin te maken waar de messen van het broodmes in kan worden gestoken.

begin voor broodmes maken Schuimrubber SG25 snijden met electrisch broodmes

Pak het breekmes en duw hem voorzichtig net iets boven het begin van de lijn in het schuim, zorg dat het mes door en door steekt. Nu heb is er een begin voor het broodmes, steek het broodmes erin en snij langs de lijn van de vorm.

Eerst alle verticale lijnen, daarna zijn de horizontale lijnen ook makkelijk te snijden. Met een beetje mazzel is de vorm er dan zo uit te drukken.

Als dit niet zo is dan kunt u alsnog met het breekmes de laatste punten die vastzitten (meestal in de hoek) los maken en vergeet niet de rafels weg te halen.

controleren of het schuimrubber goed is doorgesneden rafels van het schuim wegknippen

Vorm uitsnijden die niet door de hele plaat gaat

Ja, dat is ook mogelijk, het is een beetje priegelwerk maar het lukt wel. De kleine rechthoek heb is op deze manier gedaan; het breekmes heb ik een stukje ingetrokken en dat is de diepte die uit het schuim wordt gesneden.

Eerst met het mes alle contouren langsgaan en dan verschillende inkepingen maken in het middenstuk.

inkepingen in antraciet schuimrubber maken

Daarna pluk ik alle vierkantjes voorzichtig uit het schuim en als alle stukjes eruit zijn getrokken dan is de ondiepe uitsnede gelukt!

polyether plukken voor een ondiepe uitsnede resultaat plukken van het antraciete schuimrubber

Vooral niet doen

Als u buiten de lijn gesneden hebt dan zou u dat natuurlijk willen corrigeren, mijn advies: niet doen… Het is heel moeilijk om de uitsnede te corrigeren. Het is niet netjes te krijgen, er ontstaan happen in het schuim en dat ziet er niet mooi uit.

resultaat van de uitsneden uit schuim koffer met schuimrubber en apparatuur

Conclusie

De vorm linksboven is met het broodmes gemaakt, de andere uitsneden heb ik met het breekmes gedaan.

Zoals u ziet is er weinig verschil te zien en het resultaat mag er best wezen. Ik kan dus wel stellen dat vormen uit schuimrubber snijden best makkelijk is en als ik het kan, dan kunt u het ook!

Het snijden met een elektrisch broodmes is een stuk gemakkelijker dan snijden met een breekmes, de uitsnede is strakker en het kost minder kracht.

Het enige nadeel: er was geen broodmes voorhanden…

prijs berekenen.
Sluiten

bereken hier uwschuimrubber op maat

Placeholder

Schuimrubber